Klimaklub
Træn mindfulness og compassion, bliv klogere på klimakrisen og vær med til at gøre en forskel.
Meditation giver dig overskud til at tage ansvar, vi kan gøre det sammen i klimaklub, mandage kl. 19.30-21.00 fra den 17. april til den 19. juni, online via Zoom.
Der er fortsat åbent for TILMELDING.
Der er ofte et action gap, så vi siger en ting og gør noget andet.
Stress kan gøre os ignorante, vrede, bange og handlingslammede. Mens meditation er glæden ved at forbinde tanke, ord og handling.
Forskning viser, at meditation øger bæredygtig adfærd (Meeting the climate crisis inside out)
Ifølge rapport fra Intergovernmental Panel on Climate Change (IPCC) er der ikke kun brug for ydre omstilling, men også "indre omstilling” for at løse de globale kriser. 50-75 % af unge er bange på grund af klimakrisen. Det kræver at vi øger bevidsthed, ændrer adfærd og holder vores ledere ansvarlige.
Politikere oplever også modløshed, klimaangst og opgivelse, derfor skal mindfulness kursus “Inner green deal” hjælpe politikere med at takle klimakrisen.
Forandre og bliv forandret gennem dialog. Alle ønsker godt klima, få ønsker forandring. Det er svært at engagere mindfulnessfolk i klima og klimafolk i mindfulness. Klimaklub er en mulighed for bevidst adfærdsændring.
Til hver Klimaklub er der koblet nogle kapitler fra Greta Thunbergs Klimabog på. Det anbefales at læse kapitlerne fra gang til gang. Oplægsholderne gennemgår ikke kapitlerne, men de fungerer som en form for baggrundslitteratur. Således er der en fælles forståelsesramme og viden. Nogle af oplæggene vil lægge sig tæt op af kapitlerne, mens andre blot vil fungere som en fælles referenceramme.
Mandage kl. 19.30-21.00 fra den 17. april til den 19. juni.
I klimaklub 2022 arbejdede vi med Thich Nhat Hanh’s bog ’Zen & the art of saving the planet’.
Meditation kan kultivere opmærksomhed, glæde, medfølelse og bæredygtig handling.
https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0921800914001165.
Meditation kan ændre vores syn på verden, så vi forstår vores indbyrdes forbundenhed og tager handling for at beskytte liv på Jorden. Forskere som Timothy Morton og Bruno Latour minder os om, at vi er natur - naturen er os. For at kunne løse de globale klima- og miljøkriser, er det nødvendigt at vi opdager og kultiverer forbundenhed igen og igen.
https://videnskab.dk/kultur-samfund/menneskeheden-og-naturen-er-ikke-adskilte-for-at-loese-klimakrisen-maa-vi-se-dem-som-en-helhed/.
Det er præcis det arbejde, der kultiveres gennem meditation.
Se vores youtube-videoer med meditationer og oplæg fra klimaklub 2022 herunder.
Dansk Center for Mindfulness’ bæredygtighedsstrategi er inspireret af FN’s 17 verdensmål og er derfor et helhedsorienteret bidrag til skabe en verden i balance.
Vi har siden centrets begyndelse arbejdet for at fremme sundhed og trivsel i overensstemmelse med FN's verdensmål. Denne vision er de senere år blevet en langt bredere og mere ambitiøs mission. I dag arbejder vi i flere internationale partnerskaber for handling for at informere og inspirere til indsatser for både større diversitet, ligestilling og social retfærdighed, mindre ulighed i forhold til sundheds-, uddannelses-, klima- og miljøindsatser.
Partnerskab for handling er det vigtigste paramenter, og derfor har vi en række tiltag til at fremme dialog både lokalt og globalt. Vi tror nemlig på, at løsningen er levende fælleskaber med levende mennesker. Samtidig bliver vi alle nødt til at blive mere bevidste, empatiske, inkluderende og bæredygtige. Her er træningen af mindfulness og compassion yderst relevant.
Mindfulness og compassion i krop og sind er ikke forskellig fra mindfulness og compassion for hinanden og miljøet. Træningen af mindfulness kan hjælpe mennesker til at blive mere bevidste om deres værdier og adfærd, mens træningen i compassion kan styrke menneskers følelse af empati og samhørighed. Når vi opdager den levende kraft i os selv, naturen og hinanden bliver bæredygtighed, diversitet og inklusion mere naturligt. Dette arbejde er der brug for, hvis vi sammen skal løse de globale og forskelligartede bæredygtighedsudfordringer, vi står over for. Arbejdet med ydre bæredygtighed må gå hånd i hånd med træningen af indre bæredygtighed.
For at kunne bidrage til en helhedsorienteret bæredygtig omstilling og opfylde Dansk Center for Mindfulness' fem bæredygtighedsmål arbejder vi med flere konkrete initiativer og samarbejder:
Fem mål for at fremme bæredygtig udvikling i overensstemmelse med FN's verdensmål:
Fem konkrete ting, du kan gøre for at fremme bæredygtig udvikling: