Vi ønsker en bevægelse fra individ til global bevidsthed, der afspejler en direkte oplevelse af at være levende i fælleskab med natur og mennesker.
Vi ønsker at styrke mental sundhed og forebygge depression med evidens gennem hele livet, fordi hver enkelt borgers sundhed og trivsel har afgørende betydning for alle.
Helt i lighed med fysisk sundhed kan og skal mental sundhed trænes. Tidligere var det besynderligt at dyrke motion. Men forskning har vist, at det er essentielt for kondition, muskelstyrke, humør, modstandskraft og forebyggelse af sygdomme.
Nu har forskning på samme måde vist, at træning af mental sundhed med videnskabeligt dokumenterede programmer forbedrer opmærksomhed, empati, humør, modstandskraft og forebygger sygdomme. Når flere og flere vågner op med stress, angst, depression og smerter, er det på tide, at vi ændrer kultur og i fælleskab skaber en bæredygtig fremtid med sundhed og trivsel for alle.
Depression kan slukke lyset for den enkelte, familien og samfundet. Vi har en fælles forpligtigelse til at formidle og implementere de bedst dokumenterede programmer, så Danmark kan blive et foregangsland.
Vi bør tilbyde alle unge programmet Mindfulness-baseret stressreduktion (MBSR) og alle med depression programmet Mindfulness-baseret kognitiv terapi (MBKT). Det er videnskabeligt bevist, at netop disse programmer kan styrke mental sundhed, reducere stress og forebygge depression.
Hvert enkelt borgers sundhed og trivsel har betydning for os alle. Derfor skal MBSR og MBKT ikke kun være en ressource for dem, der selv kan betale. Ingen skal lades i stikken – "leave no one behind" – er et grundlæggende princip bag FN’s verdensmål, som vi bør leve op til. Dansk Center for Mindfulness har de kompetencer og samarbejdspartnere, der gør det muligt at forbedre den mentale sundhed i Danmark.
England, Holland og USA er langt fremme, når det gælder forskning og anvendelse af videnskabeligt dokumenterede programmer til at forebygge og behandle stress, angst og depression. I 2015 vedtog et samlet britisk parlament verdens mest ambitiøse plan for bedre mental sundhed – Mindful Nation UK. Her blev alle partierne enige om at anbefale mindfulness i uddannelsesystemet, virksomheder, kriminalforsorgen og sundhedsvæsnet.
Vi arbejder for Mindful Nation Danmark, der skal få børn, unge og voksne i bedre mental form. Vi bør give mulighed for at styrke mental sundhed med evidens samt forebygge og behandle stress, angst og depression uden medicin.
Vores forskning skal sikre højeste grad af evidens for kurser og forløb for professionelle i mindfulness og compassion.
Vi arbejder for at fremme sundhed og trivsel i overensstemmelse med FN's verdensmål gennem kurser, professionelle forløb, forskning og formidling. Vi har kur mod stress og depression – nu gælder det om at få teknikkerne ud.
Evidens betyder, at der er forskningsmæssigt belæg for det, vi laver. Når vi taler om effekt af et program, for eksempel MBSR, er højeste grader af evidens resultater fra lodtrækningsforsøg – kaldet randomiserede studier – og sammenfatninger af resultater fra randomiserede studier, der har undersøgt det samme program (en metaanalyse). For at vi må sige, at et program har en dokumenteret effekt, skal den samme ”pakke” have vist effekt i minimum to randomiserede studier af minimum to uafhængige forskningsgrupper.
MBSR-programmet har en helt særlig styrke. Indholdet i programmet, altså ”pakken”, er beskrevet meget tydeligt, og MBSR-programmet er blevet undersøgt i mere end 100 forsøg. Metaanalyser har konkluderet, at denne pakke har effekt på livskvalitet, stress og symptomer for angst og depression, uanset om du er syg eller rask.
For os er det vigtigt, at vi står på et gennemtestet og veldokumenteret fundament, når vi formidler mindfulness til andre. Derfor følger vi internationale standarder for vores professionelle forløb.
Vi er en del af Global Mindfulness Collaborativ og vi er de eneste i Danmark, der er uddannede til at træne andre MBSR-lærere.
Et af FN’s mål for 2030 er at sikre et sundt liv for alle og fremme trivsel for alle aldersgrupper. Dansk Center for Mindfulness arbejder for at øge Danmarks ambitioner inden for sundhed og trivsel, så vi når målene, blandt andet ved at indføre veldokumenterede metoder til mental træning i uddannelsesvæsnet, sundhedssystemet, forsvaret, kriminalforsorgen og på arbejdspladser. Vi læner os op ad WHO’s definition af mental sundhed, som den danske sundhedsstyrelse tager udgangspunkt i:
”En tilstand af trivsel, hvor individet kan udfolde sine evner, kan håndtere dagligdags udfordringer og stress samt indgå i menneskelige fællesskaber.”
Dansk Center for Mindfulness’ bæredygtighedsstrategi er inspireret af FN’s 17 verdensmål og er derfor et helhedsorienteret bidrag til skabe en verden i balance.
Vi har siden centrets begyndelse arbejdet for at fremme sundhed og trivsel i overensstemmelse med FN's verdensmål. Denne vision er de senere år blevet en langt bredere og mere ambitiøs mission. I dag arbejder vi i flere internationale partnerskaber for handling for at informere og inspirere til indsatser for både større diversitet, ligestilling og social retfærdighed, mindre ulighed i forhold til sundheds-, uddannelses-, klima- og miljøindsatser.
Partnerskab for handling er det vigtigste paramenter, og derfor har vi en række tiltag til at fremme dialog både lokalt og globalt. Vi tror nemlig på, at løsningen er levende fælleskaber med levende mennesker. Samtidig bliver vi alle nødt til at blive mere bevidste, empatiske, inkluderende og bæredygtige. Her er træningen af mindfulness og compassion yderst relevant.
Mindfulness og compassion i krop og sind er ikke forskellig fra mindfulness og compassion for hinanden og miljøet. Træningen af mindfulness kan hjælpe mennesker til at blive mere bevidste om deres værdier og adfærd, mens træningen i compassion kan styrke menneskers følelse af empati og samhørighed. Når vi opdager den levende kraft i os selv, naturen og hinanden bliver bæredygtighed, diversitet og inklusion mere naturligt. Dette arbejde er der brug for, hvis vi sammen skal løse de globale og forskelligartede bæredygtighedsudfordringer, vi står over for. Arbejdet med ydre bæredygtighed må gå hånd i hånd med træningen af indre bæredygtighed.
For at kunne bidrage til en helhedsorienteret bæredygtig omstilling og opfylde Dansk Center for Mindfulness' fem bæredygtighedsmål arbejder vi med flere konkrete initiativer og samarbejder: