Danske militærveteraner har nu mulighed for gratis at deltage i det videnskabeligt dokumenterede program Mindfulnessbaseret stress reduktion (MBSR) på Aarhus Universitet http://mindfulness.au.dk.
Mentalt helbred kan trænes helt i lighed med fysisk helbred. Mental træning med MBSR kan hindre, at stress bliver til sygdom og nedsætte symptomer på stress, angst, depression og smerter, disse ændringer kan ses og måles biologisk i hjernen. http://journals.plos.org/plosone/article?id=10.1371/journal.pone.0124344. https://www.nature.com/articles/nrn3916
Med støtte fra Soldaterlegatet gennemførte vi i 2014 et pilotstudie med tidligere udsendte soldater, resultaterne var positive. Alle deltagerne ville anbefale andre veteraner at tage forløbet, og hovedparten af deltagerne rapporterede om positive ændringer i dagligdagen samt nedgang i symptomer, hvilket ligeledes fremgik af målingerne på biologiske stressmarkører.
http://mindfulness.au.dk/fileadmin/_migrated/content_uploads/Rapport_veteranprojekt_01.pdf
Deltagelse på dette MBSR kursus er uafhængig af alder, køn, antal udsendelser og diagnoser. De eneste krav er, at du skal tidligere have været udsendt og være motiveret for at træne mindfulness, yoga og meditation. MBSR handler om at være til stede i livet, her og nu på godt og ondt. Vi skal træne evnen til at være til stede i kroppen, evnen til at observere sindet og herved få frihed til at gå i den retning, vi ønsker.
Se evt. dokumentarfilm 'Mindful Medicin' eller 'Styr på det hele' mindfulness.au.dk.
Informationsmøde: den 14.12.2017 klokken 14-16,
Tid: Kursus 4.1, 11.1, 18.1, 25.1,1.2, 8.2, 22.2, 28.2 klokken 13-15.30 og den 19.2 kl 9-16
Sted: Dansk Center for Mindfulness, Aarhus Universitet, Nobelparken, Jens Christians Skovsvej 4, bygning 1483, 3.sal.
Tilmelding: Charlotte Norby, Cand. Psych., aut., specialist i psykoterapi. Mobil 20217751, mail charlotte@norby.cc
Kursusleder: Lone Overby Fjorback, leder, overlæge, lektor, PhD Dansk Center for Mindfulness, Aarhus Universitet.
Deltagere søges til forskningsprojekt om forebyggelse af tilbagevendende depression.
Har du haft 3 eller flere episoder af depression, og er interesseret i at deltage i et forskningsprojekt, hvor du tilbydes en evidens-baseret forebyggende psykoterapeutisk behandling?
Mindfulness-Baseret Kognitiv Terapi er en 8 ugers psykoterapeutisk gruppebehandling specielt udviklet til forebyggelse af tilbagevendende depression. MBKT anbefales af en den danske og en række internationale sundhedsstyrelser, som enten tillæg eller alternativ til farmakologisk behandling. Dog er det endnu de færreste steder i Danmark, at man kan deltage i MBKT af en certificeret og erfaren terapeut. Som del i et forskningsprojekt, der vil undersøge hvilke individer, der har mest gavn af MBKT og hvorfor, uddybes MBKT gratis til interesserede deltagere i tillæg til eksisterende behandling hos egen læge. Terapien foretages af en erfaren autoriseret klinisk psykolog og MBKT terapeut uddannet og certificeret ved Oxford Mindfulness Centre, Oxford Universitet.
MBKT programmet strækker sig over 8 uger, med en ugentlig mødedag på 2.5 timer og dagligt hjemmearbejde på cirka 45 minutter. Forsøget inkluderer en gang med målinger før og efter forsøget med en samlet varighed af cirka 2-3 timer, som inkluderer MRI hjernescanning, en computer test, spørgeskemaer og en blodprøve. Der er klinisk opfølgning 6 og 12 måneder efter forsøget (varighed cirka 30 minutter per gang). Halvdelen af forsøgsdeltagerne vil modtage MBKT ved forsøgets indgang og resten ved forsøgets udgang max 15 måneder senere.
Hvis du er interesseret i at deltage i projektet, er du velkommen til at kontakte os for at høre mere. Inden du kontakter os, vil vi bede dig gennemgå nedenstående liste med kriterier, samt læse den skriftlige deltagervejledning, der kort beskriver projektet.
Inklusionskriterier checkliste
Skriftlig deltagervejledning kan downloades her
Forsøgspersons rettigheder i et sundhedsvidenskabeligt projekt
Cand.psyk, PhD-Studerende
Forskningsansvarlig
Institut for Klinisk Medicin
Aarhus Universitet
Email:am.vandervelden@cas.au.dk
Telefon: 53893384
Telefon tid: Tirsdag-Fredag 10-12.30 og 16-17, Lørdag 10-12.