"Klimaklubben har inviteret mig til medansvarlighed og til en konkret handlemåde i min hverdag"
Hver mandag mødes Klimaklubben med centerleder Lone Overby Fjorback i spidsen på Zoom. Det har givet nye perspektiver og en udvidet horisont ifølge deltager Sinead Walsh.
Hver mandag i otte uger mødes en gruppe klima- og mindfulness-interesserede med centerleder Lone Overby Fjorback i spidsen på Zoom i Dansk Center for Mindfulness’ ”Klimaklub”.
Her samles gruppen for at meditere, få mod på bæredygtig handling og tænke sammen over sammenhænge mellem indre og ydre bæredygtighed. Det har givet nye perspektiver og en udvidet horisont ifølge en af deltagerne, Sinead Walsh fra Højbjerg, som arbejder som mentor, coach og psykoterapeut.
Vi tager temperaturen på Klimaklubben og får et indblik i Sineads oplevelser med klubfællesskabet indtil videre.
HVAD ER KLIMAKLUBBEN?
I start oktober 2022 kickstartede Lone Overby Fjorback, centerleder i Dansk Center for Mindfulness, Aarhus Universitet, centrets helt egen ”klimaklub”. Et af klubbens centrale formål er at synliggøre, hvordan klimakrisen er uløseligt forbundet med en ”indre krise” – hvordan ydre bæredygtighed er vævet sammen med indre bæredygtighed.
Læs også nyhedsartiklen Klimaklubben er godt i gang.
Et rent tilfældigt møde
Sinead Walsh tog på Hearts & Minds-festival på Dokk1 i september 2022, hvor hun hørte et oplæg med Lone Overby Fjorback, centerleder hos Dansk Center for Mindfulness ved Aarhus Universitet. Her brændte især én sætning sig fast:
”Vi siger alt det rigtige, men vi gør det helt forkert – dén sætning gik rent ind hos mig, og det blev min indgang først til Dansk Center for Mindfulness og sidenhen til Klimaklubben,” fortæller Sinead.
Det gik tjept med at melde sig til, men det var med en vis bekymring, Sinead mødte op online til første mødegang:
”Jeg kendte ikke nogen, og jeg vidste slet ikke, hvad jeg gik ind til. Men efter det første stille og rolige oplæg fra Lone og meditationen følte jeg mig tryg og som en del af gruppen. Lone skaber et rum, hvor der er højt til loftet, samtidig med at vi alle har vores ben på jorden,” forklarer Sinead.
Læs også nyhedsartiklen Klimaklub.
Nye perspektiver på forbundethed
”Allerede på det første møde fik jeg utroligt mange nye perspektiver. Blandt andet det med at se skønheden i verden og på samme tid mærke frygten – at holde de to perspektiver sammen gav virkelig genlyd i mig helt fra første gang. Og det gav mig lyst til at lege med det og lære mere,” fortæller Sinead.
For Sinead Walsh har Klimaklubben budt på nye idéer og perspektiver ikke bare på klimaområdet, men også af en større etisk og filosofisk karakter. Både med nye vinkler fra Lone Overby Fjorback, de andre deltagere i klubben og fra Thich Nhat Hanhs bog ”Zen & The Art of Saving the Planet”, som de har læst i forbindelse med klubben.
”Jeg har rent intellektuelt været overbevist om, at vi alle sammen hænger sammen og er forbundne, men det at være med i Klimaklubben – at være lyttende og deltagende – har gjort, at indsigten om vores alles forbundethed er nået til et helt andet bevidsthedsniveau inde i mig. Det betyder, at jeg bedre kan tage handling i min egen verden. Det er, som om noget blev tændt,” forklarer Sinead.
Konkret klimahandling i hverdagen
Mange er bevidste om klimaudfordringerne. Nogle føler sig lammet af frygt for dem og omfanget af dem, nogle går med "skyklapper" på. Spørgsmålene, der melder sig, er blandt andet, hvad min rolle er, og hvordan jeg oversætter noget så stort og uhåndgribeligt til min egen hverdag.
”Jeg havde måske været klimaaktivist, hvis jeg var i 20’erne, men det er jeg ikke længere. Men her har Klimaklubben givet mig de rette skub. Før har det været stort og uhåndgribeligt for mig. Nu er jeg blevet mere bevidst og tror på, at mine handlinger har en betydning. Jeg er fx meget mere opmærksom på, hvad jeg spiser, hvor meget jeg smider ud, og hvad jeg forbruger,” siger Sinead.
At åbne øjnene for medansvar og handling
I Klimaklubben er der fokus på at tale om klima som helhed – både den ydre bæredygtighed og den indre bæredygtighed. Der er fokus på nødvendigheden af at se det svære i øjnene for at kunne handle på det:
”Mens jeg står ved vandet og kigger på det smukke hav og de rolige bølger herhjemme, er der oversvømmelse i Pakistan. Vores fantastiske vand kan også have en anden kraft – en kraft, som vores medmennesker oplever. Ved at være med i Klimaklubben har jeg kunnet opleve, hvor smuk verden er, samtidig med at jeg har kunnet tage det svære ind – og tage handling,” forklarer Sinead.
”Vi skal tænke og handle anderledes, og vi starter med vores tanker, fordi vores handlinger kommer fra vores tanker. Takket være Klimaklubben kan jeg bedre forholde mig til, hvordan vores verden er i virkeligheden – i stedet for at tage skyklapper på. Når jeg lukker af for mine tanker, så mister jeg min medansvarlighed. Klimaklubben har inviteret mig til medansvarlighed og til en konkret handlemåde i min hverdag,” fortæller Sinead.
En åben invitation til næste runde
”Det at jeg stiller op til dette interview, er i og for sig også en form for klimahandling. Det er for at gøre mit til at sprede budskabet. Hvis der bare er én som mig, der læser med og bliver inspireret til at deltage og få udvidet deres horisont, så ville det være fantastisk,” slutter Sinead.
Den nuværende klimaklub havde sidste mødegang d. 12. december 2022, og planen er at kickstarte det nye klimaklubhold i marts mandage fra kl. 17-18.
Klimaklubben er for alle. Det er gratis for unge under 30, og alle interesserede over 30 kan være med ved enten at betale 1.000 kr. til Dansk Center for Mindfulness eller donere 1.000 kr. til en bæredygtighedsorganisation. Tag fat i Dansk Center for Mindfulness for at høre nærmere om denne mulighed på mindfulness@clin.au.dk.
Vil du gerne have nyheder om Klimaklubben 2023? Så følg med på vores sociale medier eller skriv dig op til vores nyhedsbrev.