Klimaklubben er godt i gang

Klima, krig og kriser kan tage pusten fra de fleste. Derfor har Dansk Center for Mindfulness startet en klimaklub, som er gratis for unge op til 30 år. Klubben er halvvejs i forløbet, og der er allerede planer om at gentage succesen i 2023.

I start oktober 2022 kickstartede Lone Overby Fjorback, centerleder i Dansk Center for Mindfulness, Aarhus Universitet, centrets helt egen ”klimaklub”. Et af klubbens centrale formål er at synliggøre, hvordan klimakrisen er uløseligt forbundet med en ”indre krise” – hvordan ydre bæredygtighed er vævet sammen med indre.

Reconnection: Meeting the Climate Crisis Inside Out

The Mindfulness Initiative UK har udgivet rapporten Reconnection: Meeting the Climate Crisis Inside Out, som peger på det indre potentiale for forandring og omstilling. Rapporten peger på risikoen ved at overse kritiske indre og relationelle dimensioner – dvs. hvis vi kun behandler klimaforandring som noget ”uden for os selv”, en teknologisk udfordring, så vil løsningerne ikke få ordentlig fat.

Læs hele rapporten Reconnection: Meeting the Climate Crisis Inside Out her.   
 

”Træning i mindfulness og compassion er vigtigt i klimakampen, fordi vi er nødt til at ændre adfærd, så det, vi siger, bliver det, vi gør. Klimaforskere peger på ’indre omstilling’ som en barriere og derfor også en mulig vej ud af klimakrisen. Vi har pengene, teknologien og den folkelige opbakning til at løse klimakrisen – det har vi haft i ti år. Vanetænkning hindrer den fornødne forandring, og derfor er det tid til meditation,” fortæller Lone Overby Fjorback.

Klimaklubben mødes online otte gange i alt hver mandag kl. 16-17, og de er halvvejs nu. Her mediterer de sammen og læser Thich Nhat Hanhs bog Zen & The Art of Saving the Planet. Bogen bygger på The Diamond Sutra, der måske er verdens første bog om bæredygtighed.

Formålet med møderne er at tænke sammen og få mod på bæredygtig handling. Vi mediterer og diskuterer. Mange unge oplever klimaangst, og klimaklubben er inspiration til glæde, handling og fællesskab.

”Vi vil tabe ti ton CO2, ti pund og lægge ti år til vores liv,” siger Lone Overby Fjorback.

Klimaklub 2.0

Selvom klubben kun er halvvejs igennem sit forløb, er der planer om at fortsætte i det nye år – en klimaklub 2.0. Den nuværende klimaklub har sidste mødegang d. 12. december 2022, og planen er at kickstarte det nye klimaklubhold mandag d. 16. januar kl. 17-18.

Klimaklubben er for alle. Det er gratis for unge under 30, og alle interesserede over 30 kan være med ved enten at betale 1.000 kr. til Dansk Center for Mindfulness eller donere 1.000 kr. til en bæredygtighedsorganisation. Tag fat i Dansk Center for Mindfulness for at høre nærmere om denne mulighed på mindfulness@clin.au.dk

Vil du gerne have nyheder om Klimaklubben 2023? Så følg med på vores sociale medier eller skriv dig op til vores nyhedsbrev