Anna: "Som ung har jeg fået en gave"

Testimonial | Kursus i Mindfulness-baseret stressreduktion (MBSR)


Da angsten var værst, turde den 23-årige Anna* ikke være alene med sine tanker. Hun mener, mindfulness kan forandre liv. 

”Det hjalp mig rigtigt meget, at jeg oplevede, at andre gik igennem det samme som mig. Gruppen havde stor betydning”

 

”Jeg lider af helbredsangst, altså angst for at fejle noget. Og min angst tror, at jeg bare skal tænke mig ud af det. Men hvis jeg tænker, fodrer jeg angsten. Så det er den helt forkerte strategi,” fortæller Anna, der som 20-årig blev tilbudt et 8-ugers forløb i mindfulness-baseret stress reduktion (MBSR) i en gruppe med andre, der også led af angst. Men hun var skeptisk fra starten.

”Jeg havde besluttet mig for, at det ikke var noget for mig at sidde i en gruppe. Så jeg var meget kritisk, da jeg mødte op første gang,” siger Anna, der dog hurtigt blev overbevist om, at mindfulness kunne hjælpe hende mod angsten.

”Jeg har aldrig følt, at medicin var noget for mig. Og jeg havde prøvet at tale med en psykolog. Men med mindfulness kom jeg væk fra tankerne og fik kontakt med kroppen – og det gjorde virkeligt noget,” fortæller hun.

Ved at lave såkaldte bodyscan meditationer, hvor kroppen gennemgås del for del, oplevede Anna at kunne mærke sin krop og sig selv på en helt anden måde, end hun havde prøvet før.

”Jeg fandt ud af, at mine tanker bare er tanker,” fortæller hun.

Men også det, at være en del af en gruppe – en del af noget større – fik stor betydning.

”Det hjalp mig rigtigt meget, at jeg oplevede, at andre gik igennem det samme som mig. Gruppen havde stor betydning,” siger hun i dag.

Efter de 8 uger, MBSR-kurset varede, var angsten forsvundet. Anna har levet et almindeligt liv som ung studerende og rejseguide siden. Når hun mærker angsten banke på, bruger hun nogle af de værktøjer, hun har fået med sig fra kurset.

”Så laver jeg en bodyscan, fx, og koncentrerer mig om min krop frem for mit hoved. For angsten er tæt knyttet til tankerne, og jeg kan mærke, at angsten ikke får fat på samme måde i dag. Jeg tror, at kroppen og sindet husker. For mig handler mindfulness om, hvordan jeg forholder mig til alting i mit liv – og det gør jeg i dag med større venlighed og bevidsthed,” fortæller Anna og tilføjer: ”Jeg føler, jeg har fået en gave som ung, som hverken medicin eller psykologhjælp kan slå. Mindfulness kan virkeligt forandre liv.”

*Anna er ikke hendes rigtige navn, da hun ønsker at være anonym. Billedet er et modelfoto.