Bent Wahlfelt, Regional Coordinator RE & FM: "Det har været et ønske om at finde tilbage til det umiddelbare hos mig selv"

Testimonial | City retreat i Toldboden


Det er tredje gang, Bent er med på City retreat denne sommer - og det er 8 år siden, han tog på sit første retreat. Han har et krævende job med meget ansvar og hvor han bruger hovedet meget og han er, som han selv udtrykker det “opflasket med at være pligtopfyldende”.

“Når jeg har været presset, har jeg trukket vejret på en forkert måde. Helt oppe i halsen. Det fortæller noget om, hvordan jeg presser mig selv, og det minder mig om, at jeg skal praktisere. Når man er presset sker der det, at glæden ved bare at være til, den godt kan forsvinde lidt. Der kan godt komme en lille tristhed. Og der hjælper mindfulness til at få en bevidsthed om, hvad der er godt for mig. Og det er en væsentlig grund til, at jeg praktiserer.”

At sidde sammen

Da han var på retreat første gang, indså han, hvor opløftende det er, at komme tilbage til nærværet med sig selv, og at det betyder meget for ham at være i en gruppe med andre:

“Jeg tager på retreat et par gange om året, fordi det er en god måde at koble af sammen med andre. Der sker noget, når man sidder med andre, der vil det samme som en selv. Jeg kan ikke gøre det alene”.

Udfordringerne bliver mindre

“Det er min erfaring, at når jeg har en praksis sammen med andre, og jeg kan se, at jeg ikke er alene med udfordringerne, så bliver de mindre. Udfordringerne bliver mindre og mindre, jo mere vi praktiserer. Vi lærer, at vi selv kan gøre noget ved tingene. Vi har indflydelse via vores handlinger. Vi har alle lidelse, og det handler om, hvordan vi håndterer det. Livet bliver nemmere, når vi er sammen med andre mennesker. Det er så bekræftende, når du er sammen med andre. Det er helt forskelligt, hvad vi sidder med, men lidelse er det samme. VI vil nødigt flytte os, men vi er nødt til det.

Det er befriende, fordi det på retreat kun er det, du beskæftiger dig med fra morgen til aften. Vi accepterer at være med os selv - og det kan noget særligt, når vi sidder sammen med andre.

Vi sidder sammen i respekt for hinanden. Vi lærer implicit at rumme hinandens svære følelser, for vi deler jo om dem undervejs, og det er livsbekræftende. Det understøtter hele grundtanken om retreat - vi lærer at være der som os selv.”

Den videre praksis

“På et retreat skulle vi skrive et postkort til os selv, og der havde jeg et ønske om at komme ind i et fællesskab, hvor man praktiserede sammen. Og det delte jeg. Og så i sommer, så siger Lone, at hun sidder på Zoom hver morgen, hvor man kan deltage. Efter retreatet har jeg ikke misset en eneste session! Jeg tog det også med til Stockholm på konference og var med om morgenen der.”

Bent har både taget et MBSR-kursus samt compassiontræning, og når man spørger ham, hvad der egentlig har drevet ham i retningen af mindfulness og retreats, fortæller han om, at han altid har været nysgerrig af natur, og så siger han denne her smukke sætning:

“Det har været et ønske om at finde tilbage til det umiddelbare hos mig selv”

Ligesom at børste tænder

“Det er stedet, jeg går hen - og det handler om, at jeg gerne vil have en daglig praksis. Jeg bruger det til at komme tilbage i kroppen. Jeg bruger hovedet meget i mit arbejde, og jeg bliver 65 om lidt, og jeg er opflasket med at være pligtopfyldende. Via mindfulness lærer vi accept af, hvordan vores liv er. Vi skal lære at forliges med det, der er. Vi skal være glade for, at vi trækker vejret.  Den eneste måde for mig er at trække stikket engang imellem. Jeg indså hvor opløftende det er - egentlig at komme tilbage til sig selv igen. Og jeg har et ønske om at komme tilbage til et nærvær, som jeg ikke har, når jeg bare er i min hverdag. Mindfulness skal være en del af livet - ligesom at børste tænder.”

 

Kom med til morgenmeditation

Hver morgen, mandag til fredag kl. 6-7, inviterer centerleder Lone Overby Fjorback til morgenmeditation over Zoom. Det er gratis og alle kan være med.