Coronahjælpepakke – mindfulness til unge

Forskningsprojekt


Dansk Center for Mindfulness, Aarhus Universitet, lancerede en coronahjælpepakke i forbindelse med nedlukningen i marts 2020. De første studier viste, at coronapandemien især blandt unge førte til øget frygt, stress, angst og depression. Unge er i forvejen hårdt ramt.

Derfor tilbød vi gratis MBSR-kurser (Mindfulness-baseret stressreduktion) og MBKT-kursus (Mindfulness-baseret kognitiv terapi) til unge (18-30 år) med ensomhed, stress, angst, depression og kronisk sygdom. I foråret 2020 oprettede vi tre hold med videnskabeligt dokumenterede metoder, som alle blev fyldt op i løbet af få dage.


Metode


  • Mindfulness-baseret stressreduktion (MBSR) online
    Et online MBSR-forløb til unge, der oplevede øget stress. Forløbet bestod af tre live-online sessioner i gruppe med op til 30 deltagere og en erfaren MBSR-underviser plus et 9-sessioners online mindfulnessprogram, som den unge selv skal arbejde med. Vi oprettede en online platform, hvor gruppen kunne mødes og støtte hinanden, samtidig med at det var muligt at skrive og stille spørgsmål til MBSR-underviseren i forløbet.
  • Mindfulness-baseret stressreduktion (MBSR) live-online
    Et live-online MBSR-forløb til unge med ensomhed, stress, angst eller kronisk sygdom. Forløbet bestod af 9 sessioner live-online i gruppe med op til 25 deltagere og en erfaren MBSR-underviser.
  • Mindfulness-baseret kognitiv terapi (MBKT) live-online
    Et live-online MBKT-forløb for unge, der har haft depression, eller som nu lider af let til moderat depression. Forløbet bestod af 9 sessioner live-online i gruppe med op til 15 deltagere og en erfaren MBKT-underviser, der ligeledes har klinisk erfaring med depression.

Resultater


  1. De unge fik redskaber til at reducere stress, give plads til sig selv, føle sig som en del af et fælleskab (se rapporten)
  2. Mindfulness-træningen nedsatte de unges følelse af ensomhed, og styrkede deres resiliens og trivsel (WHO-5). De fik samtidig  i løbet af blot otte uger  målbart nedsat deres stress (PSS), angst (DASS) og depression (DASS).


Styr på det hele? En film om unge, der deltager i et Mindfulness-baseret Stressreduktion-kursus (MBSR). Hvordan de oplever pres fra studier, omgivelser og dem selv. Og hvordan de mærker effekten af det otte uger lange MBSR-kursus.
Mindful Medicin Filmen viser et mindfulness-baseret stressreduktionsforløb. Deltagerne på holdet har forskellige baggrunde og årsager til at deltage på kurset. Filmen giver indblik i, hvad der foregår på et MBSR-hold og udbyttet for deltagerne.


Projektansvarlige


Lone Overby Fjorback

Centerleder

Overlæge, lektor, ph.d., certificeret MBSR-lærer

lone.overby.fjorback@clin.au.dk