Mindfulness til ensomme unge i samarbejde med Mary Fonden
I denne uge gik startskuddet til et nyt, ambitiøst og omfattende initiativ, der skal bekæmpe ensomhed blandt unge mellem 16-20 år.
Mary Fonden står i spidsen for initiativet Lift, der er et samarbejde mellem Dansk Center for Mindfulness, DEFACTUM, DGI, Ventilen samt tre kommuner og lokale frivilligcentre. Initiativet Lift er finansielt støttet af Lauritzen Fonden og Det Obelske Familiefond og skal foreløbigt afprøves i tre kommuner: Ballerup, Esbjerg og Vejle.
”Ensomhed blandt unge er et problem, vi ikke kan lukke øjnene for. Derfor har vi nu sat et både omfattende og ambitiøst initiativ i gang med en bred vifte af aktører fra det offentlige og civilsamfundet. Vi ved fra eksisterende viden og erfaringer med at bekæmpe ensomhed, at det ikke er nok at gøre en ting. Der skal en helhedsorienteret indsats til – og det er det, vi nu forsøger at udvikle sammen med mange gode kræfter,” siger direktør i Mary Fonden Helle Østergaard i pressemeddelelsen fra Mary fonden. Læs mere her.
Mindfulness fra starten
Tirsdag var kickoff for initiativet, hvor der ud over talerækken også var plads til at dyrke mindfulness sammen, udenfor i januar-mørket. Dansk Center for Mindfulness var repræsenteret med centerleder Lone Overby Fjorback samt psykolog og ph.d. Nanja Holland Hansen.
Alle foto er taget af ©Emil Bagger
Opsporing | interventioner og mindfulness | varige fællesskaber
Den helhedsorienterede indsats, som direktør i Mary Fonden Helle Østergaard omtaler, er tredelt:
- Opsporing af alle danske unge
- Interventioner og mindfulness
- Varige fællesskaber
Opsporingen består bl.a. af et digitalt spørgeskema T-ILS (Three-Item Loneliness Scale), der omfatter tre spørgsmål, der belyser, i hvilket omfang svarpersonen føler sig isolereret, savner nogen at være sammen med og føler sig udenfor. Interventionen kan enten være mentorforløb, gruppeforløb med ligesindede eller mindfulness. De varige fællesskaber kan eksempelvis bestå af forenings- eller idrætsliv.
Mindfulness-baseret loneliness reduction (MBLR)
Dansk Center for Mindfulness bidrager med udviklingen af en mindfulness-intervention målrettet unge, som føler alvorlig ensomhed. Derudover evalueres effekten af Mindfulness-baseret loneliness reduction (MBLR).
MBLR består af en systematisk tilpasning af de evidensbaserede programmer Mindfulness-baseret stressreduktion (MBSR), Mindfulness-baseret kognitiv terapi (MBKT) og Træning i compassion (TIC). Målet er at forbedre de unges mentale sundhed og give et bedre udgangspunkt for at skabe sociale relationer og indgå i meningsfulde fællesskaber.
Helt konkret undervises der i alt ni mindfulness-hold målrettet unge med ensomhed.
Projektet evalueres første gang i 2024. På www.dr.dk kan man bl.a. læse, at hvis projektet bliver en succes er planen, at det skal udbredes til hele landet.
Vil du gerne have nyheder om andre initiativer eller projekter? Så følg med på vores sociale medier eller skriv dig op til vores nyhedsbrev.