Klimaklub

Forandre og bliv forandret gennem dialog. Alle ønsker godt klima, få ønsker forandring. Det er svært at engagere mindfulnessfolk i klima og klimafolk i mindfulness. Klimaklub er en mulighed for bevidst adfærdsændring.

Oplysninger om arrangementet

Tidspunkt

Mandag 17. april 2023,  kl. 19:30 - 21:00

Sted

Online via Zoom

Arrangør

Dansk Center for Mindfulness

Pris: Gratis

Tid: Mandage kl. 19.30-21.00 fra den 17.4. til den 19.6.

Datoplan:

17/4: Lone Overby Fjorback, Centerleder ved Dansk center for mindfulness, speciallæge i psykiatri, lektor, ph.d., certificeret senior MBSR-underviser

24/4: Jeppe Gravgaard fra Grønne højskoler. Jeppe har en MSc Climate Change og PhD i græsrodsinnovation. Han er underviser, forsker og foredragsholder. Han underviser til dagligt på Ry Højskoles horisontlinje, bl.a. i faget Kloden Kalder, der handler om global økologi og alternativerne til forbrugssamfundet. Han er medstifter af foreningen EarthWays, som arbejder med regeneration og naturbaseret dannelse. Kapitlerne til dette oplæg er 1.1-1.9.

1/5:

8/5: Phie Ambo. Phie har lavet dokumentarfilm gennem de sidste 22 år og de seneste 11 år med fokus på klima- og biodiversitetskrisen. Phie startede med at meditere i mindfulness traditionen i 2005 som en del af processen med at lave filmen Free the Mind, men er sidenhen gået af den traditionelle tibetansk buddhistiske vej. En naturlig fortsættelse på denne rejse er arbejdet med den grønne omstilling både i praksis og på film. Phie har bl.a. været med-stifter af Den Grønne Friskole, der åbnede i 2014 og arbejder med kunstnerisk forskning på Den Danske Filmskole om nye narrativer. Kapitlerne til dette oplæg er 2.15-2.24.

15/5: Laurids Svenningsen fra Mellemfolkeligt Samvirke. Laurids studerer matematik på Aarhus Universitet og har været en del af klimagruppen i Mellemfolkeligt Samvirke siden den startede op i januar 2022. Han er meget optaget af hvordan vi får mobiliseret nok mennesker til for alvor at gøre noget ved klimakrisen og er interesseret i hvad det er for nogle mekanismer og konstruktioner der gør, at vi indtil videre stort set har fortrængt problemet. Kapitlerne til dette oplæg er 3.8-3.20.

22/5: John Nordbo fra Care. John er uddannet cand.scient.pol. og arbejder som klimarådgiver i den grønne nødhjælps- og udvekslingsorganisation CARE. Arbejder for klimaambitioner og klimaretfærdighed. Følger de internationale klimaforhandlinger tæt. Kapitlerne til dette oplæg er 4.23-4.27

5/6: Bent Mariager fra Grønne nabofællesskaber og Omstilling Nu. Bent er uddannet Biokemiker og arbejdede i mange år med innovation indenfor fødevarer. Siden han var ung har han interesseret sig for miljø, siden også natur, klima, økologi, bæredygtighed. Og de seneste år for fællesskabernes superkræfter. I 2018 blev han “ramt af en IPCC rapport i hovedet og af Grete Thunberg i maven”, hvilket fik ham til at rejse sig fra sofaen. I marts 2020 startede han Grønne Nabofællesskaber, som nu er landsdækkende og består af +200 gruppe af selvstyrende lokale handle gruppe. Kapitlerne til dette oplæg er 5.1-5-7

12/6: Esther Michelsen Kjeldahl, BA i filosofi og matematik fra Københavns Universitet, MSc Philosophy and Public Policy fra London School of Economics, samt kandidat i filosofi fra Københavns Universitet. I 2018 var Esther med til at tage initiativ til Den Grønne Ungdomsbevægelse, hun er forfatter til bogen Vi er sammen om at mærke det (Peoples 2020) og var i foråret 2022 vært på Ungdomsmagt (24syv), hvor hun sammen med Ungdomsbureauet undersøgte hvordan unge kan få mere magt i samfundet. Esther holder foredrag og workshops om klimaaktivisme overalt i danmark og deltager aktivt i den danske klimadebat.

19/6: Aslaug Johnsen har en baggrund som succesfuld tøjdesigner, transformativ kunster og holistisk behandler. Hun udforsker det mangerettede entreprenørskab, til at væve en ny fortælling om samskabelse og regenerativ praksis. I 2017 igangsatte hun Himmelbjerggården, Nordisk Inspirationscenter for bæredygtig udvikling, ud fra en vision om at skabe et samlingspunkt, til at udforske og implementerer regenerative løsninger ud fra et overordnet hensyn til mennesker, natur og miljø. I 2020 stiftede hun sammen med dedikerede samarbejdspartnere foreningen EarthWays - den almennyttige organisme der arbejder med Himmelbjerggårdens langsigtede udvikling. I juni 2023 kalder EarthWays ind til Naturens grundlovsmøde som tilbagevendende samling. Kapitlet til dette oplæg er 5.22.

Gevinst: Reducer, genbrug, genanvend. Tab 10 pund, 10 ton CO2 og læg 10 år til vores liv.

Form: 30 min. klima-meditation, 30 min. klima-oplæg, 30 min. klima-dialog.

Indhold: Vi vil arbejde bevidst med kærlighed til natur og mennesker. Mindfulness er bevidsthed og Compassion er kærlighed. Meditation ændrer den indre tilstand, så vi får mod til at prioritere kærlighed over frygt og ikke bare sige det rigtige, men faktisk gøre det rigtige.

Litteratur: Klimabogen, Greta Thunberg

Underviser: Lone Overby Fjorback