FAQ

Ofte stillede spørgsmål - Stressfri hverdag for børn og unge

Nedenfor finder du de mest stillede spørgsmål til projektet Stressfri hverdag for børn og unge.

Finder du ikke svar på dit spørgsmål her, er du altid velkommen til at kontakte os

Hvordan kommer jeg med på uddannelsen?

Uddannelsen for grundskolelærere er desværre i fuld gang og derfor lukket for tilmeldinger. Er du lærer på en af ungdomsuddannelserne: STX, HHX, HF, HTX samt SOSU-skoler, kan du komme med på uddannelsen for ungdomsskolelærere. Der er din leder, der skal ansøge på vegne af dig. Du kan se mere om processen her. 

Hvad kræver det at være med?

Uddannelsen er en del af et større forskningsprojekt. Derfor trækker vi lod om uddannelsesstart, så der bliver både testskoler og kontrolskoler. Det er vigtigt, at du både kan deltage på opstartsholdene for testskoler og for kontrolskoler. For grundskoler er det i henholdsvis 2019 og 2020. For ungdomsuddannelse er det i henholdsvis foråret 2020 og 2021.

Uddannelsen er uden stort pensum og eksaminer. Til gengæld kræver uddannelsen dedikation og villighed til selv at integrere mindfulness i din hverdag.

Herudover skal både lærere og elever besvare tilsammen ca. 10 spørgeskema – seks til elever (det er ikke de samme elever, der skal svare 6 gange) og fire til lærere.

Se mere om, hvad det kræver at være i forskningsprojektet her: 

Spørgsmål til samtykkeerklæringer:

Spørgsmål til udfyldelse af spørgeskemaer:

Hvor mange timer skal jeg bruge på uddannelsen?

Uddannelsen er fordelt på tre forskellige moduler fordelt over et år:

Et 8-ugers MBSR-kursus: Ca. 30 timer

Et fire dages internat: Ca. 36 timer

3x2 seminardage: ca. 42 timer.

Se mere om uddannelsen for grundskoler her

Se mere om uddannelsen for ungdomsuddannelser her.

Hvornår foregår uddannelsen?

Er det muligt at bytte hold?

Det er desværre ikke muligt at bytte hold efter lodtrækningen. Den gratis uddannelse er en del af et forskningsprojekt, hvor vi også evaluerer effekten af uddannelsen. Hvis vi bryder lodtrækningen, opnår vi ikke pålidelige forskningsresultater om effekten af at uddanne lærere til at undervise i mindfulness i skolen.

Se mere om forskningskravene her. 

Jeg er kommet i kontrolgruppen, skal jeg så foretage mig noget?

Det er afgørende for projektet, at lærere fra både testgruppen og kontrolgruppen besvarer alle tilsendte spørgeskemaer. Spørgeskemaerne ligner hinanden, men det er vigtigt, at du besvarer alle spørgeskemaer.

Jeg ønsker at trække mig fra uddannelsen

Både uddannelsen og forskningen stiller krav til dig som lærer. Det er vigtigt, at du sætter dig godt ind i uddannelsens elementer, INDEN vi laver lodtrækningen – og trækker dig inden denne. Det er derfor også vigtigt, at du har mulighed for at deltage begge år, da forskningen kræver, at det er tilfældigt hvilke skoler, der er i testgruppen (første år) og i kontrolgruppen (andet år). Når først lodtrækningen er lavet, er du med i projektet, og dine besvarelser eller mangel på samme vil påvirke resultatet. Er du af forskellige årsager nødt til at trække dig alligevel efter lodtrækningen, håber vi, at du stadig vil være behjælpelig med at besvare de spørgeskemaer, du stadig vil få tilsendt. Det er ikke muligt at framelde sig disse spørgeskemamails.

Ønsker du at framelde dig, skal du sende en mail til stina@clin.au.dk. 

Hvornår kan jeg undervise mine elever i programmet?

For grundskoler:

Lærerne fra de udtrukkede testskoler (2019-holdene) skal gennemføre to .b undervisningsforløb, der skal evalueres med spørgeskemaer besvaret af eleverne. Hvert forløb varer 10 lektioner, og hver lektion varer mellem 45 minutter og fem kvarter alt efter, hvad man har af tid. 

Opstart af det første forløb sker efter, at lærerne har være på internat. Andet forløb sker efter endt uddannelsen.

For ungdomsuddannelser:

Lærerne fra de udtrukkede testskoler (2020-holdene) skal gennemføre to undervisningsforløb i programmet målrettet elever på ungdomsuddannelser. Hvert forløb varer 10 lektioner, og hver lektion varer mellem 45 minutter og fem kvarter alt efter, hvad man har af tid. 

Opstart af det første forløb sker efter, at lærerne har være på internat. Andet forløb sker efter endt uddannelsen.

Du kan se mere om, hvordan uddannelsen bruges på skolerne her.