Depression

Forskningspakke om depression

  • Er du interesseret i den videnskabelige dokumentation for mindfulness-baseret kognitiv terapi (MBKT) og depression?
  • Vil du gerne vide mere om forskning og anbefalinger fra sundhedsstyrelsen i Danmark og internationalt?

Dansk Center for Mindfulness har gjort det mere overskueligt og samlet en forskningspakke om depression.

Om depression

Stress er en risikofaktor for depression. WHO angiver, at depression på verdensplan er den mest invaliderende og omkostningstunge lidelse, vi har. Der er flere, der dør på grund af selvmord, end folk, der dør i krig, i trafikken, eller som bliver myrdet. I Danmark er der i gennemsnit to personer om dagen, der tager deres eget liv.

Flere og flere får depression, og depression starter tidligere og tidligere. Således får 50 % første episode i teenageårene. Siden 1997 har vi i Danmark år for år kunnet konstatere, at flere og flere især unge har det dårligt.

Der er 440.000 danskere på antidepresiv medicin, og 20 % af alle mennesker vil på et tidspunkt få en depression. Har man haft en depression, er der 50 % risiko for at få tilbagefald. Har man haft to episoder, er risikoen 70 %. Medicin hjælper bestemt ikke alle, og der er risiko for bivirkninger. Derfor er der brug for nytænkning.

Danske og internationale anbefalinger af MBKT

Mindfulness-baseret kognitiv terapi (MBKT) kan tilbydes som et alternativ til kognitiv terapi eller antidepressiv medicin som vedligeholdelsesbehandling eller som supplement.

MBKT anbefales af National Institute for Health and Care Excellence (NICE) til forebyggelse af tilbagefald af depression og behandling af let depression. I England og Holland kan patienter med depression frit vælge mellem mindfulness og medicin. Mindfulness træning som tilbagefaldsforebyggelse er også anbefalet af den danske sundhedsstyrelse.