Det siger deltagerne

Her kan du læse om andres erfaringer med MBSR uddannelsen. Nogle er lige begyndt på uddannelsen eller i fuld gang med den, mens andre er færdiguddannet.

(Siden er under opbygning, og flere fortællinger kommer på)

Lotte Borch, 52 år, økonom

Lotte Borch, 52 år. Bor i Birkerød.

Er uddannet økonom og arbejder som freelance rådgiver, coach og moderator for private virksomheder. Tidligere partner i et analysefirma.

Har indtil videre været på det adgangsgivende 8-ugers MBSR-kursus, Fundamentals 1, et seminar samt et fem dages retreat.

 

Hvordan blev du interesseret i MBSR-uddannelsen?

Jeg blev inviteret til et foredrag med en læge om stress og mindfulness. Jeg blev interesseret, fordi det pludselig havde en lægefaglig vinkel. Jeg blev vildt optaget af det. Jeg sad der som partner i en virksomhed, der rådgiver kunder om deres produkter, og pludselig kunne jeg se, hvordan vi kunne udvikle os. Hvordan jeg kunne blive en bedre leder 'bare' ved at være tilstede i nuet.

 

Efter foredraget fortalte en fra mit netværk mig om MBSR-uddannelsen på Aarhus Universitet. Jeg havde aldrig hørt om den, men det var væsentligt for mig, at den var blåstemplet og internationalt anerkendt. Jeg meldte mig på et 8-ugers MBSR-kursus for at se, hvad det var. Jeg havde ikke besluttet mig for, at jeg ville uddanne mig. Men da jeg oplevede, hvordan jeg hver onsdag stæsede fra en stresset hverdag for at nå kurset – og stæsede direkte tilbage igen – fandt jeg ud af, at jeg var nødt til at gå all in, hvis jeg ville lære det her. 


"Jeg har oplevet ledere, der ikke længere kan lave det, de kunne tidligere på grund af stress, og jeg har opdaget, at jeg kan gøre en kæmpe forskel! Jeg vil gerne gøre ledere dygtigere, så de kan ruste deres medarbejdere bedre og skabe gode virksomheder, så alle trives i deres arbejdsliv."


Hvad har overrasket dig?

Det var en kæmpe aha-oplevelse for mig at tage det så meget ind privat. Jeg har fået masser af viden om mindfulness og fået det godt ind under huden. Jeg ved, hvordan det skal være en del af mig, så jeg kan formidle det videre. Jeg kendte til yoga, men jeg skulle lære at sidde stille og meditere. Jeg plejer at analysere alting, og vi er vant til at skulle forholde os til at muligt. Så selvom øvelserne var simple, var det svært pludselig ikke at skulle gøre andet end at være til stede. Det var et stort skridt for mig at gøre det til en del af min hverdag. Men det er blevet en slags selvforkælelse. Tænk, at jeg må sidde lige her på en yogamåtte i 25 minutter uden at skulle være noget for nogen.

 

Hvad vil du gerne bruge uddannelsen til?

Jeg er vant til at være gruppeleder. Det lærer du også på uddannelsen, og det giver mig energi at arbejde med mennesker i en gruppe. Jeg har oplevet ledere, der ikke længere kan lave det, de kunne tidligere på grund af stress, og jeg har opdaget, at jeg kan gøre en kæmpe forskel! Jeg vil gerne gøre ledere dygtigere, så de kan ruste deres medarbejdere bedre og skabe gode virksomheder, så alle trives i deres arbejdsliv. Det har ikke en fast form, hvordan jeg vil gøre det. Og det har været lidt svært for mig at finde ro i, at jeg ikke nøjagtig ved, hvordan jeg kan lave et godt forretningskoncept ud af uddannelsen. Men det har jeg også lært her. At være lige her og ikke nødvendigvis planlægge hele fremtiden på forhånd.

Anne Sophie Bauer, 47 år, psykolog

Anne Sophie Bauer, 47 år. Bor i Esbjerg.

Er uddannet psykolog og arbejder for Esbjerg Kommune. Har indtil videre været på et 8-ugers adgangsgivende MBSR-kursus, et seminar og et fem-dages stilhedsretreat. 

 

Om at begynde på MBSR-uddannelsen

Der har altid været noget i mig, der har ledt efter, hvad meningen med det her liv mon kan være. Før i tiden har jeg kigget på religiøse mennesker og opfattet dem som mere lykkelige. Fordi de troede på noget, der virkede til at give dem en tillid til livet og ro. Som 15-årig forsøgte jeg at bilde mig selv ind, at jeg troede på Gud. Men det virker ikke rigtigt, når man ikke virkelig gør det. Ved at starte på uddannelsen er det lykkedes mig at finde noget, der giver mening – men nu er det noget inde i mig selv. Og det giver ro at vide, at det hele tiden har været der. Jeg er ikke nødt til at finde det udenfor. I en gud eller religion for eksempel. Jeg kan bare vende mig opmærksomt til mig selv og bevidstheden om, at jeg er lige her, lige nu: Så mærker jeg meningen igen.

Jeg har været i tvivl, om jeg skulle tage uddannelsen, og meget af min tvivl med uddannelsen har faktisk ligget der. Jeg oplevede, at jeg kunne blive irriteret, når andre talte om meditationspraksis og mindfulness som noget religiøst. Men pludselig fik jeg en opdagelse af, at jeg ikke behøvede at lukke af for det, blive irriteret eller komme i tvivl om mit valg af den grund. For andres forestillinger har ikke noget med mig at gøre. Jeg har været overrasket over, hvor hurtigt mindfulness-praksissen er blevet en del af mig. Det her med ikke at dømme og drage hurtige konklusioner – give slip på sine faste overbevisninger og så bare se, hvad der sker lige nu. Dét er en enorm befrielse.

"Det er jo en lang proces, når hjernen skal opbygge nye baner – du går heller ikke bare i fitness i tre uger, og så er du bodybuilder. På MBSR-uddannelsen lærer vi, at mindfulness er en måde at leve på, ikke kun noget du lærer at undervise i. Det virker ikke autentisk at stå og undervise i at være mindful, hvis ikke du selv ved, hvad det er." 


Hvorfor en MBSR-uddannelse?

Jeg udarbejder forældrekompetencerundersøgelser, og det er et job, der følelsesmæssigt er rigtig hårdt. Jeg havde brug for at skabe noget balance i mit liv. Se, at der også sker gode ting. Jeg vidste egentlig godt, at mindfulness var vejen for mig, da jeg tidligere har taget en kortere mindfulness-uddannelse. Jeg lærte meget på den, men fordybelsen manglede. Den strakte sig kun over et halvt år, og jeg følte ikke, at jeg nåede at få mig selv med. Det er jo en lang proces, når hjernen skal opbygge nye baner – du går heller ikke bare i fitness i tre uger, og så er du bodybuilder. På MBSR-uddannelsen lærer vi, at mindfulness er en måde at leve på, ikke kun noget du lærer at undervise i. Det virker ikke autentisk at stå og undervise i at være mindful, hvis ikke du selv ved, hvad det er.

Jeg kan rigtig godt lide, at der både er fokus på det videnskabelige og på din egen meditationspraksis. Der er et højt fagligt niveau og en god ligevægt af videnskab og personlig udvikling.

 

Hvad vil du bruge uddannelsen til?

Jeg har altid haft lyst til at hjælpe andre mennesker. Men synes jeg skal blive ved med at hjælpe dem. Det virker så midlertidigt. Jeg vil gerne hjælpe dem til at kunne være med det, der er. Hvis jeg kunne give dem mere vedvarende redskaber, så de kan hjælpe sig selv, ville det være bedre. Det ville give folk mere trivsel på længere sigt. Jeg vil også gerne selv opnå mere trivsel i livet. Være mere tilstede, så jeg har det godt med livet. Uanset, hvad der kommer. Jeg føler mig faktisk allerede i stand til at møde det hele – også alt det svære. Jeg er overrasket over, hvor hurtigt i løbet af uddannelsen, jeg er nået dertil. Men hver gang jeg er afsted, lærer jeg noget nyt, og hver gang opdager jeg mere glæde ved livet. Så jeg er bestemt ikke klar til at stoppe nu. Det er jo spændende det her liv, og jeg glæder mig til at se, hvad der sker i hvert øjeblik, der er.

Ole Øster Madsen, 49 år, bygningskonstruktør

Ole Øster Madsen, 49 år og bor i Viborg.

Arbejder som bygningskonstruktør i et større byggefirma. Han blev færdiguddannet MBSR-instruktør i april 2018 og kører sideløbende mindfulness-forløb både for individuelle, par, grupper og i virksomheder.


Den første oplevelse med mindfulness

For fem-seks år siden var jeg meget presset. Jeg havde kort lunte, sov dårligt og drak alt for meget kaffe. På en studietur i Japan fulgte jeg med nogle andre til et kloster. Her prøvede jeg at meditere for første gang. Det var måske de her skelsættende ti sekunder, nogle taler om. Hvor jeg pludselig mærkede noget, der var helt rigtigt. Jeg mærkede også en masse ubehag og uro. Jeg var stiv som et bræt. Havde jo aldrig siddet på den måde før. Men der var også en pludselig ro, jeg ikke havde mærket længe. Og jeg blev vildt nysgerrig for at lære mere. Så jeg læste bøger om mindfulness og tog efterfølgende et MBSR-kursus, da jeg kom hjem. Jeg havde simpelthen brug for hjælp til at kunne handle mig ud af den situation, jeg var i. Til at kunne træffe de vigtige beslutninger i mit liv for at ændre tingenes tilstand. Jeg kunne på det tidspunkt ikke finde ud af, hvordan jeg håndterede følelser. Jeg anede vel knap nok, at der var noget, der hed tanker og følelser. De første tre-fire uger af kurset var virkelig underlige. Jeg sad bare og observerede de andre, og jeg kunne ikke finde ud af at trække vejret ned i maven. Men da jeg først oplevede effekten, blev jeg helt vildt motiveret.


"Underviserne har et helt vildt højt fagligt niveau. På et tidspunkt kom jeg med en helt bogstavelig smerte. Jeg var lige styrtet på cykel og havde fået hjernerystelse og en knaldende hovedpine. Det var imponerende, hvad underviserne kunne guide mig til at finde ud af om mig selv med den helt konkrete fysiske smerte."  


Hvorfor en MBSR-uddannelse?

Efterfølgende tog jeg en uddannelse som mindfulness-lærer, den varede halvandet år, og var egentlig rigtig god. Men jeg manglede noget teori, noget viden om stress samt hele fundamentet – historien – omkring mindfulness. Og så var det vigtigt for mig, at den var evidensbaseret. Det er jo andre mennesker, jeg har med at gøre. Så er det vigtigt at vide, at det er så korrekt og etisk som muligt, og at jeg kan sige, at der er stor sandsynlighed for, at det virker, hvis du er tålmodig og tør lukke det ind. Jo mere, jeg arbejder med MBSR, jo mere genialt virker det. Det hænger rigtig godt sammen. Jon Kabat-Zinn har jo virkelig forstået det. Han har taget alle de smukke gamle historier og så lavet det til et vestligt spiseligt program. Netop fordi programmet er så fastlagt og gennemarbejdet, giver det en sikkerhed. I begyndelsen føltes det også lidt som en spændetrøje. Jeg var jo vant til at måtte freestyle helt vildt. Men programmet lægger op til, at du kan give undervisningen dit eget præg.

 

Hvad har uddannelsen givet dig?

Jeg har udviklet mig enormt meget personligt ved at undervise folk. Det bruger jeg meget i mit arbejde. Jeg er aldrig nervøs ved en fremlæggelse længere. Jeg bruger det i konflikter hele tiden. Vi er mange faggrupper sammen, og det spidser nogle gange til. Med mindfulness har jeg lært at se bag handlingen og se personen. Jeg tør spørge vedkommende: ”Hvad sker de lige nu?” I stedet for at ignorere personen eller gå med i et skænderi. Jeg har selv lært at håndtere smerte. Både den fysiske og den følelsesmæssige. Og jeg har lært at mærke mine egne grænser. Det var jo gamle, indgroede mønstre, jeg lige pludselig under uddannelsen blev bekendt med og lærte at gøre noget andet. Underviserne har et helt vildt højt fagligt niveau. På et tidspunkt kom jeg med en helt bogstavelig smerte. Jeg var lige styrtet på cykel og havde fået hjernerystelse og en knaldende hovedpine. Det var imponerende, hvad underviserne kunne guide mig til at finde ud af om mig selv med den helt konkrete fysiske smerte.  


Hvad vil du bruge uddannelsen til?

Jeg havde egentlig ikke noget mål med uddannelsen. Jeg ville se, hvor den bar mig hen. Jeg fik den betalt af min arbejdsgiver, fordi han mente, at den kunne give mig noget som medarbejder, og jeg bruger den rigtig meget i jobbet. Jeg laver også en smule selvstændigt ved siden af – både for enkelte, par og grupper. Jeg drømmer om at lave noget for veteraner. Eller grupper for mænd. Jeg synes, der sker noget helt særligt, når mænd er sammen i sådan en sårbar situation. Og måske de vil være mere tilbøjelige til at tænke, at MBSR også er for mænd, hvis der fandtes et hold kun til dem.