Mindfulness som medicin og fællesskab

Mindfulness er i dag alment udbredt—ikke desto mindre er der stadigvæk flere uklarheder knyttet til fænomenet. For hvad består mindfulness helt præcist i? Hvordan anvendes mindfulness terapeutisk? Og hvilke aspekter af mindfulness er afgørende at belyse i fremtidens forskning?

I denne udsendelse taler vi med Lone Fjorback, der er lektor i klinisk medicin og leder af Dansk Center for Mindfulness ved Århus Universitet. Lone har publiceret en lang række af forskningsartikler om mindfulness—mange af dem med henblik på psykiatrisk praksis. Foruden har Lone forfattet to bøger, nemlig udgivelserne Mindfulness og Må jeg Hjælpe dig?

Mindfulness – Forskning og praksis

Centerleder Lone Fjordback, Dansk Center for Mindfulness og antropolog Jeanette Lykkegård giver os en grundig indføring i potentialet og forskningen indenfor mindfulness.
Vi folder begrebet ud og ser nærmere på hvordan redskabet eller tilgangen blandt andet kan bruges til at lære os selv bedre at kende, prioritere vores tid og engagere os i verden.

Klik på billedet for at høre podcasten.

Det vigtigste er den helt almindelige medmenneskelige kontakt

Tænketanken for Trivsel i samtale med Lone Fjorback: Det vigtigste er den helt almindelige medmenneskelige kontakt.

Hør Lone Fjorback, centerleder i Dansk Center for Mindfulness, fortælle om kampen for at skabe mere trivsel i vores samfund ved hjælp af mindfulness. Om vigtigheden af fællesskaber og opmærksomheden på, at vi er fælles om den luft, vi indånder – vi kan ikke det hele alene, hvilket vi er blevet mindet om her i corona-tiden.

Den mindfulle hjerne

Mindfulness kommer fra en buddhistisk tradition, men er de seneste mange år blevet taget ind i den videnskabelige verden og undersøgt. Resultaterne viser os at mindfulness måske kan hjælpe os med at overkomme nogle af de voldsomme sundhedsmæssige udfordringer vi står med. Og samtidig måske hjælpe også ikke syge med at få en bedre livskvalitet.

Medvirkende: Lone Overby Fjorback og Karen Johanne Pallesen.

Apokalypsen

I dagens liveudsendelse taler vi med horrorforsker Mathias Clasen om apokalypsen. Hvordan har litteraturen og kunsten forholdt sig til apokalypsen, hvorfor er det spændende at fantasere om, hvordan verden går under, og hvordan kan det gavne os, når vi pludselig står overfor den verdensomspændende covid-19?

Medvirkende: Mathias Clasen, lektor i engelsk, og Felix Riede, professor i arkæologi ved Aarhus Universitet. Vært Maja Jensen. Medvirkende: Helge Kragh, Lone Fjordback, Jens Johansen Vært: Mikkel Krause

Åndernes verden

Overnaturlige fænomener som telepati, telekinese, og spiritisme eller uforklarlige hændelser sætter vores forståelse af verden på en prøve. Anerkendte videnskabsfolk har søgt at forklare fænomenerne naturvidenskabeligt. Oprindelig var der en slags arbejdsdeling mellem den stærke kirke - og videnskabens område, men i dag er handler det ikke længere om at holde videnskaben ude af Guds domæne: Til gengæld bliver det sværere og sværere at tro på, at overnaturlige fænomener og en åndernes verden er virkelige. Medvirkende: Helge Kragh, Lone Fjordback, Jens Johansen Vært: Mikkel Krause

Klik på billedet for at høre podcasten.

Compassion at træne sin kærlighed.

#15 - Samtale med Nanja Holland Hansen, compassion at træne sin kærlighed.

Mindfulness, compassion og loving-kindness

#26 - Samtale med Lasse Bjerrekær om mindfulness, compassion og loving-kindness.