Film

Styr på det hele

Styr på det hele

Ungdommen har aldrig været mere stresset i følge medierne, forskellige undersøgelser og forskning. Vi har skabt et samfund og en kultur, hvor unge har blikket stift rettet mod fremtiden og det er med til at skabe en masse stress. 

Filmen “Styr på det hele” handler om unge, stress og mental sundhed. Vi møder en gruppe unge mennesker i alderen 15-20 år, der er på et 8 ugers mindfulnesskursus hos Dansk Center for Mindfulness på Århus Universitet. Deres underviser; overlæge Lone Overby Fjorback, er Danmarks førende mindfulnessforsker og har praktiseret yoga og meditation i 30 år. 

Filmen kan gøre dig klogere på hvad stress er, og hvordan vi skal forstå det. Hvordan hjernen og dine tanker virker. Professor i børnepsykiatri og hjerneforsker Daniel Siegel, der har skrevet bogen “Brainstorm”, beskriver i filmen udviklingen i teenage-hjerner. Han siger bl.a., at man i ungdomsårene kan gøre hjernen stærkere ved at træne mindfulness. 

Som ung har din hjerne et stort potentiale, og træning af din mentale sundhed er en god færdighed at opdyrke i netop den periode af dit liv. Det er år hvor der sker en masse forandringer og der stilles en masse krav. Derfor er det sundt for krop, sind og hjerte at øve sig i at være tilstede i nuet og i øjeblikke give slip på forsøget på, at have styr på det hele.

“Styr på det hele” er produceret af Mette Bahnsen, Persona Film med støtte fra Undervisningsministeriets Udlodningsmidler. Tilrettelæggelse: Mette Bahnsen og Michael Staal Dinesen. Se flere film om mindfulness på http://www.personafilm.dk/mindfulness/ om eksempelvis mindfulness for børn og voksne. Persona Film har siden 2001 produceret undervisningsfilm, dokumentarfilm, og etnografiske film til bl.a. museer, hospitaler, skoler og universiteter.

Undervisningsvejledning

Filmen kan bruges i studievejledning, psykologiundervisning, idræt og samfundsfag. Den kan evt. deles op i to visninger, hvor første del stopper efter 3. kapitel “Stress?” a 30 minutter. Vi anbefaler at lave en mindfulness-øvelse før visning. Det kan enten være 15 minutters mindfulnessmeditation (siddende på stol el gulv) eller 15 minutters body scan (siddende). Der er øvelser tilgængelige her på siden, så det er muligt at starte en mindfulness-praksis. Før dette anbefales det at læse menupunktet “Kom igang” og se filmen “Styr på det hele”.