Projekter

2018: Gratis mindfulness undervisning for militær veteraner på Aarhus Universitet

Danske militærveteraner har nu mulighed for gratis at deltage i det videnskabeligt dokumenterede program Mindfulnessbaseret stress reduktion (MBSR) på Aarhus Universitet http://mindfulness.au.dk

Mentalt helbred kan trænes helt i lighed med fysisk helbred. Mental træning med MBSR kan hindre, at stress bliver til sygdom og nedsætte symptomer på stress, angst, depression og smerter, disse ændringer kan ses og måles biologisk i hjernen. http://journals.plos.org/plosone/article?id=10.1371/journal.pone.0124344. https://www.nature.com/articles/nrn3916 

Med støtte fra Soldaterlegatet gennemførte vi i 2014 et pilotstudie med tidligere udsendte soldater, resultaterne var positive. Alle deltagerne ville anbefale andre veteraner at tage forløbet, og hovedparten af deltagerne rapporterede om positive ændringer i dagligdagen samt nedgang i symptomer, hvilket ligeledes fremgik af målingerne på biologiske stressmarkører.

http://mindfulness.au.dk/fileadmin/_migrated/content_uploads/Rapport_veteranprojekt_01.pdf

Deltagelse på dette MBSR kursus er uafhængig af alder, køn, antal udsendelser og diagnoser. De eneste krav er, at du skal tidligere have været udsendt og være motiveret for at træne mindfulness, yoga og meditation. MBSR handler om at være til stede i livet, her og nu på godt og ondt. Vi skal træne evnen til at være til stede i kroppen, evnen til at observere sindet og herved få frihed til at gå i den retning, vi ønsker. 

Se evt. dokumentarfilm 'Mindful Medicin' eller 'Styr på det hele' mindfulness.au.dk.

Informationsmøde: den 14.12.2017 klokken 14-16

Tid: Kursus 4.1, 11.1, 18.1, 25.1,1.2, 8.2, 22.2, 28.2 klokken 13-15.30 og den 19.2 kl 9-16

Sted: Dansk Center for Mindfulness, Aarhus Universitet, Nobelparken, Jens Christians Skovsvej 4, bygning 1483, 3.sal. 

Tilmelding: Charlotte Norby, Cand. Psych., aut., specialist i psykoterapi. Mobil 20217751, mail charlotte@norby.cc   

Kursusleder: Lone Overby Fjorback, leder, overlæge, lektor, PhD Dansk Center for Mindfulness, Aarhus Universitet.

2017: MINDFULNESS OG FOREBYGGELSE AF DEPRESSION

Depression er en hyppig og inhabiliterende lidelse, som har en tendens til at vende tilbage eller blive kronisk. Efter en episode af depression er risikoen for tilbagefald 50% og efter tre episoder 70-90%.

Mindfulness-Baseret Kognitiv Terapi (MBKT) er en effektiv behandling til forebyggelse af tilbagevendende depression. MBKT har vist at kunne halvere risikoen for tilbagefald på niveau med vedligeholdende antidepressiv medicinsk behandling. Dog mangler vi viden om hvordan og for hvem MBKT virker bedst.

Formålet med dette forskningsprojekt er at undersøge mulige psykologiske, neurale og biologiske årsager til, at MBKT kan forebygge depression, samt undersøge hvilke patienter med tilbagevendende depression, der har bedst gavn af MBKT.

Pressemeddelelse