Projekter

2017: MINDFULNESS OG FOREBYGGELSE AF DEPRESSION

Depression er en hyppig og inhabiliterende lidelse, som har en tendens til at vende tilbage eller blive kronisk. Efter en episode af depression er risikoen for tilbagefald 50% og efter tre episoder 70-90%.

Mindfulness-Baseret Kognitiv Terapi (MBKT) er en effektiv behandling til forebyggelse af tilbagevendende depression. MBKT har vist at kunne halvere risikoen for tilbagefald på niveau med vedligeholdende antidepressiv medicinsk behandling. Dog mangler vi viden om hvordan og for hvem MBKT virker bedst.

Formålet med dette forskningsprojekt er at undersøge mulige psykologiske, neurale og biologiske årsager til, at MBKT kan forebygge depression, samt undersøge hvilke patienter med tilbagevendende depression, der har bedst gavn af MBKT.

Pressemeddelelse

REKRUTTERING

Deltagere søges til forskningsprojekt om forebyggelse af tilbagevendende depression.

Har du haft 3 eller flere episoder af depression, og er interesseret i at deltage i et forskningsprojekt, hvor du tilbydes en evidens-baseret forebyggende psykoterapeutisk behandling?

Mindfulness-Baseret Kognitiv Terapi er en 8 ugers psykoterapeutisk gruppebehandling specielt udviklet til forebyggelse af tilbagevendende depression. MBKT anbefales af en den danske og en række internationale sundhedsstyrelser, som enten tillæg eller alternativ til farmakologisk behandling. Dog er det endnu de færreste steder i Danmark, at man kan deltage i MBKT af en certificeret og erfaren terapeut. Som del i et forskningsprojekt, der vil undersøge hvilke individer, der har mest gavn af MBKT og hvorfor, uddybes MBKT gratis til interesserede deltagere i tillæg til eksisterende behandling hos egen læge. Terapien foretages af en erfaren autoriseret klinisk psykolog og MBKT terapeut uddannet og certificeret ved Oxford Mindfulness Centre, Oxford Universitet.

MBKT programmet strækker sig over 8 uger, med en ugentlig mødedag på 2.5 timer og dagligt hjemmearbejde på cirka 45 minutter. Forsøget inkluderer en gang med målinger før og efter forsøget med en samlet varighed af cirka 2-3 timer, som inkluderer MRI hjernescanning, en computer test, spørgeskemaer og en blodprøve. Der er klinisk opfølgning 6 og 12 måneder efter forsøget (varighed cirka 30 minutter per gang). Halvdelen af forsøgsdeltagerne vil modtage MBKT ved forsøgets indgang og resten ved forsøgets udgang max 15 måneder senere.

Hvis du er interesseret i at deltage i projektet, er du velkommen til at kontakte os for at høre mere. Inden du kontakter os, vil vi bede dig gennemgå nedenstående liste med kriterier, samt læse den skriftlige deltagervejledning, der kort beskriver projektet.

Inklusionskriterier checkliste 

Skriftlig deltagervejledning kan downloades her 

Forsøgspersons rettigheder i et sundhedsvidenskabeligt projekt

Datoplan


Anne Maj van der Velden

Cand.psyk, PhD-Studerende

Forskningsansvarlig

Institut for Klinisk Medicin

Aarhus Universitet

Email:am.vandervelden@cas.au.dk

Telefon: 53893384

Telefon tid: Tirsdag-Fredag 10-12.30 og 16-17, Lørdag 10-12.